Léky z konopí by mohli nabídnout novou naději pro pacienty se zánětlivým onemocněním střev

15 401 -počet zobrazení článku

Výzkumníci zkoumající neoficiální důkazy, že konopí zmírňuje některé z příznaků zánětlivého onemocnění střev (IBD), objevili potenciální nové využití pro léky získané z konopí pro léčbu tohoto onemocnění.

 

Toto zjištění, publikované v deníku Gastroenterologie dnes, by mohlo přinést novou naději pro 90 – 180 tisíc nemocných ve Velké Británii, trpících Crohnovou nemocí a ulcerózní kolitidou. Je možné, že léky získané z konopí mohou pomoci zhojit střevní výstelku, která je poškozována průběhem onemocnění.

 

Jak Crohnova nemoc tak ulcerativní kolitida jsou autoimunitní onemocnění. Pacientův imunitní systém začne reagovat více než by měl, což přímo způsobuje záněty v různých oblastech trávícího traktu.

Tento zánět může působit bolest, akutní průjem, těžkou únavu a ztrátu váhy. Nejčastěji jsou tyto nemoci diagnostikovány u mladých lidí obou pohlaví od 15 do 25 let.

Pacienti s IBD užívající konopí často uvádějí, že užitím konopí se symptomy onemocnění zmírní, což naznačuje, že střevo je schopné reagovat na některé molekuly obsažené v konopí.

Dr. Karen Wright a profesor Steve Ward z univerzity v Bath, kteří tento jev zkoumají, ve spolupráci s kolegy z Královské nemocnice v Bath blíže prozkoumali interakci konopí se specifickými molekulami, známými jako receptory, které se nachází na povrchu buněk ve střevě.

Po prozkoumání střevních vzorků zdravých lidí a pacinetů s IBD se výzkumníci zaměřili na dva specifické receptory ­ CB1 a CB2, které jsou aktivovány přítomností molekul obsažených v konopí. Zjistili, že zatímco receptor CB1 je přítomen u zdravých lidí, přítomnost CB2 vzrůstá u pacientů s IBD spolu s postupem jejich nemoci.

Výzkumníci věří, že přítomnost receptorů CB2 jen v průběhu onemocnění by mohla být spojena s jeho schopností potlačovat imunitní systém. Jinými slovy, je to součást přirozených mechanizmů v těle, které se snaží obnovit normální zdravý stav střeva.

Jestli to je tak, je tento proces ideálním kandidátem pro vývoj nových léků, které by pomohly pacientům s IBD. Také se zjistilo. že receptor CB1 podporuje hojení poraněné střevní výstelky.

Toto je první důkaz, že velmi selektivní léčba léky získanými z konopí může být užitečná v budoucích léčebných strategiích, v léčbě Crohonova onemocnění a ulcerativní kolitidy,” řekla Dr Karen Wright z oddělení farmacie a farmakologie univerzity v Bath.

Některé složky konopí, známé jako kanabinoidy, se velmi podobají molekulám, které se přirozeně vyskytují v našem těle. Rozvojem léčby, která se zaměřuje na tento systém, můžeme tělu pomoci se zotavit z některých vlivů onemocnění.”

Za normálních okolností mají receptory CB1 a CB2 za úkol rozpoznávat a vázat se ke skupině látek zvaných “endokanabinoidy,” které se přirozeně vyskytují v našich tělech. Jen co tyto receptory odhalí přítomnost specifických molekul v okolním prostředí, je aktivována řetězová reakce biochemických signálů, která vrcholí v zapnutí nebo vypnutí imunní reakce, v závislosti na tom jaká je jejich funkce.

Jednou z funkcí receptorů CB1 a CB2 je pomoci zmírnit rozmanité reakce všude v těle. Jejich přítomnost ve střevě znamená, že by mohly být užitečným cílem pro vývoj léků získaných z konopí pro mírnění nebo zastavení postupu IBD, ” řekl Dr Wright.

Výzkum ukazuje, že užívání konopí může mít nějaký prospěch pro pacienty s IBD. Ale kvůli jeho psychoaktivním účinkům a právním důsledkům je užívání konopí nevhodné pro léčbu. Cílení vývoje léků do složek endokanabinoidního systému by mohla být ta správná cesta vpřed.”

V Kanadě už byla udělena licence k užívání pro léky na bázi konopí, které pomáhají potlačovat bolest pacientům s roztroušenou sklerózou.

Zdroj: http://www.bath.ac.uk (srpen 2005)
Odkaz:  http://www.bath.ac.uk/news/archive/

7 Komentáře k “Léky z konopí by mohli nabídnout novou naději pro pacienty se zánětlivým onemocněním střev”

  1. Konopnik napsal:

    Ano, s obsahom clanku sa plne stotoznujem. Ulceroznou kolitidou trpim uz cca 14 rokov (striedavo) a „Zelena Medicina“, ako si ja osobne tuto uzasnu rastlinku nazyvam, jednoznacne zabera… resp. zmiernuje neprijemne pocity pri danej chorobe. Darmo… „Zelenu Medicinu“ skutocne prekona len maloktory liek a este i ten je zvacsa cista synteticka laboratorna sr*cka, s prepacenim.

    • Martina napsal:

      Mohla bych se zeptat, s jakými přípravky Zelené medicíny máte dobré zkušenosti? Mám uc 9 let. Moc děkuji.

      • Konopník napsal:

        Po rokoch som opäť zablúdil na tento web…Čo sa týka liečebnej sily konôpky, môžem s radosťou konštatovať, že mne Kolitídnu ulcerózu napokon i vyliečila. Neuveriteľná rastlinka. Aktuálne mám s danou chorobou kľud asi dva roky. Odvtedy žiadne krvácanie a pod. Takéto prípady by sa mali dostať k lekárom, aby sa napokon konečne podarilo presadiť i legalizáciu.
        A môj spôsob užívania? Najobľúbenejšia je určite inhalácia (fajčenie), ale obľúbil som si aj rôzne jedlá s Medicínkou. Napr. konopné maslo, mlieko, prípadne rozličné maškrty. Napokon, fantázii sa medze nekladú 🙂
        Prajem každému, aby mu táto zelená šamanka pomohla odstrániť alebo zmierniť zdravotné či existenčné ťažkosti.
        Pekný deň 🙂
        – Konopník

    • Anna napsal:

      Mam bolesti svalov, klbov, ako diagnozu mi urcili fibromyalgiu a IBS. Testy, ktore mi boli robene su viac menej negativne az na HP/helicobacter pyrolli/, na ktoreho ATB liecba nezabera. Jediny liek, ktory tolerujem a neviem si bez neho predstavit zivot je Tramacet/tramadol a paracetamol/, ….. ale to nelieci pricinu, len potlaca bolest. Viete mi poradit?

Zanechte komentář

Powered by WordPress | Designed by: buy backlinks | Thanks to webdesign berlin, House Plans and voucher codes