Konopí dokáže u zvířat zpomalit rozvoj Huntingtonovy choroby

8 994 -počet zobrazení článku

Huntingtonova choroba je dědičné nevyléčitelné degenerativní onemocnění mozku, které se projevuje hlavně pohybovými abnormalitami a demencí v důsledku poškození mozkové kůry, zvláště oblasti zvané striatum. Nejčastěji onemocní lidé v produktivním věku. Tato choroba by se dala přirovnat k časované bombě – pokud je člověk nositelem poškozeného genu, o svém osudu vůbec netuší. Jakmile se však složitá kaskáda genových interakcí aktivuje, dochází poměrně brzy k pohybovým abnormalitám, následně pak k demenci pacienta. Nemoc sama není smrtelná, ale oslabuje imunitní systém a tím pádem i obranyschopnost organismu. Právě z tohoto důvodu nemocní umírají nejčastěji v horizontu 10-15 let od prvních příznaků.

Podle dat prezentovaných v The Journal of Neuroscience Research získaných z experimentální studie na modelových krysách s postižením podobným Huntingtonově chorobě, poskytuje podávání konopného extraktu obsahujícího rostlinné kanabinoidy THC (tetrahydrocannabinol) a CBD (cannabidiol) alespoň částečnou ochranu před postupem choroby.Mezinárodní tým vědců ze Španělska, Itálie a Británie hodnotil, zda tento konopný extrakt může zpomalit vývoj nemoci. To se podle nich jednoznačně potvrdilo. Není nezajímavé, že při samostatném podávání jednotlivých složek (THC, CBD) se tento příznivý výsledek nedostavil.

Vědci dodávají, že podle jejich názoru jsou tato data dostatečným předpokladem pro zahájení klinických studií na pacientech, kteří touto vážnou chorobou již onemocněli.

Podle níže uvedeného zdroje doplnil a upravil MUDr. David Žák

Zdroj: norml.org/news/2011/06
Odkaz: www.magazin-legalizace.cz/cs/

Jeden komentář k “Konopí dokáže u zvířat zpomalit rozvoj Huntingtonovy choroby”

Zanechte komentář

Powered by WordPress | Designed by: buy backlinks | Thanks to webdesign berlin, House Plans and voucher codes