Konopí zmírňuje příznaky Crohnovy choroby

14 234 -počet zobrazení článku

Pacienti ve zprávě z první studie hlásili velké množství výhod a snížení závislosti na lécích s nežádoucími účinky.

Pilotní studie o vlivu konopí na Crohnovu chorobu byla provedena v Kalifornii letos v létě lékaři ze společnosti Cannabis Clinician. Crohnova nemoc je zánětlivé onemocnění střev, které je velmi deprimující a obtížně léčitelné. Příčina zatím nebyla stanovena.

Společně s autory Todem Mikuriya (Doktor Medicíny), Davidem Bearmanem (DM) a za statistické podpory Miltona Harrise (PhD) jsem vytvořil dotazník k posouzení změn, které u pacientů s Crohnovou chorobou vyvolá zkušenost s užitím léčivého konopí na „improvizačních“ základech. My a SCC kolegové jsme oslovili 32 pacientů s Crohnovou chorobou. 18 z nich vyjádřilo ochotu se účastnit testu, z toho12 pacientů souhlasilo i s vyplněním dotazníku.Naše výsledky byly v září 2005 zaznamenány u Mezinárodní asociace pro konopí jako medicíny (International Association for Cannabis as Medicine) na univerzitě Leiden v Nizozemí.

Pacienti ve studii po užití konopí uváděli veškeré příznaky a symptomy. Popsali výrazné zlepšení s užíváním konopí. Blahodárné účinky byly hlášeny na chuť k jídlu, bolesti, nevolnost, zvracení, únavu, aktivitu a deprese. Pacienti také oznámili, že užívání konopí mělo za následek zvýšení tělesné hmotnosti, snížení počtu stolic za den a s nižší intenzitou se dostavovaly i záchvaty.

Každý pacient hodnotil všechny tyto příznaky a symptomy v rozmezí 0-10. Stupnice byla rozdělena na část před a po použití konopí. Veškeré hodnoty byly následně spárovány a převedeny do grafů (viz odkaz na konci), aby ukázaly průměrné zlepšení, které pacienti udávají pro každou kategorii studie.

Crohnova choroba zůstává onemocněním neznámého původu. Vyskytuje se asi u sedmi ze 100.000 obyvatel na rok. (v ČR 4-9 nových případů za rok) Onemocnění se vyskytuje častěji v průmyslově vyspělých zemích severní polokoule. O nemoci lze říci, že imunitní systém v trávícím traktu přestává být aktivní a stává se naopak destruktivním ve střevech. Proti tomu složky v konopí (kanabinoidy) mají celkově dobrý vliv na organismus a účinně napomáhají při obnově střevní výstelky.

Pacienti užívající konopí hlásili nejen výraznou úlevu příznaků choroby, ale také snížení dávek imunosupresivních léků (léky, které omezují nebo zabraňují činnosti imunitního systému), které byly základem běžné léčby. Dávky léků Imuran a Remicade jsou mnohem nižší a i dávky léků Asacol a Pentasa (značky Mesalamine) jsou také v některých případech sníženy. Steroidy jsou také sníženy a často i úplně elimonovány.

Imunosupresiva mají stejné nežádoucí účinky, které choroba způsobuje: nevolnost, zvracení, bolesti břicha a průjem. Po Mesalaminu byly často hlášeny výskyty vyrážky, svědění a fotosenzitivita. Steroidy mají řadu častých nežádoucích účinků včetně úzkosti, deprese, podrážděnosti, nevolnosti, zvracení, bolesti břicha a s dlouhodobým užíváním řídnutí kostí, nesnášenlivosti glukózy, žaludeční vředy i Cushingoidní syndrom.

I když naše výsledky jsou spolehlivé a statisticky významné, tak by přesto mohly být ignorovány jako neplatné vzhledem k povaze studie. Pacienti byli sebe vybráni a prezentovali své výsledky svému lékaři pro schválení k legálnímu užívání konopí. Všichni používali své vlastní konopí neznámé kvality a neznámého množství. Nebyly zjištěny žádné kontrolní skupiny pacientů s Crohnovou nemocí, kteří by neměli používat konopí, ani neexistovaly žádné kontroly placebo efektu srovnávající skupinu pacientů užívajících konopí zbavený jeho aktivních složek.

Navzdory skutečnosti, že se tato pilotní studie odchyluje od „zlatého standardu“ studií, která zahrnuje dvě skupiny pacientů: léčených a neléčených, kdy ani badatel, ani pacient neví, zda užívají „skutečný lék“ nebo ne. Pacienti, ovšem ve své zprávě reagovali nicméně jednoznačně na zlepšení svých symptomů a kvality života.

Některé z odpovědí pacientů obsahovali tyto poznámky:

„úžasné odlehčení od symptomů Crohnovy choroby.“
• „Snazší kontrola léčby, než při užívání pilulek.“
• „Udržet touhu po alkoholu na uzdě byl pro mě velký problém, ale po konopí již nemám chuť se opít.“
• „Pouze pozitivní efekty, žádné negativní účinky.“
• „Je to ten nejlepší povzbuzovač chuti k jídlu a má velmi uklidňující účinky.“
• “ Konopí mi poskytuje úlevu bez „uzemnění“ a nemám po něm problémy se špatnými vedlejšími účinky, které jsem měl se steroidy.“
• „Já jsem přešel již dříve na tuto formu terapie a kvalita mého života se zlepšila mílovými kroky.“
• “ Po léta jsem bojoval se závislostí na opiátech kvůli chronickému zánětu slinivky břišní – konopí mi umožňuje držet bolest pod kontrolou, aniž bych byl otrokem opiátů.“
• „Marinol mi vadil na žaludek. Po konopí mi není nevolno, nemám zácpu a ani nezvracím.“

Naše výsledky jsou podporovány studiemi publikovanými v roce 2005 časopisem gastroenterologie. Výzkumníci na universitě v Bath zjistili, že kanabinoidy CB1 a CB2 aktivují ve střevě receptory, které umějí léčit záněty trávícího traktu.

Vzhledem k výsledkům se výzkumníci z Anglie snaží uměle vytvořit konopný lék, který by měl tyto léčebné přínosy (Sativex, schválený a vyrobený v červnu 2010 ve Velké Británii!? – pozn. redakce), ale již např. Kalifornští lékaři jsou v situaci, kdy mohou předepsat léčivé konopí na recept. Mnozí z nás, tak mají oprávněný pocit, že vůbec nepotřebujeme farmaceutické společnosti, aby objevily tyto molekuly. Léčivé konopí funguje velmi dobře pro zmírnění utrpení. Pacienti užívající konopí vykazují významné zlepšení v příznacích nemoci, hmotnosti a četnosti stolice.

Crohnova choroba je tak vysilující a život ohrožující, že může být i velmi obtížné zvládat užívání klasických léků. Na závěr je tedy velmi povzbuzující, že se konopí ukázalo být jako velmi účinná léčba už nyní.

Doufáme v pokračování výzkumu naší pilotní studie a věříme, že se více pacientů s Crohnovou nemocí dozví o léčebných účincích konopí. Nemá cenu pokračovat v předstírání, že konopí není zdraví prospěšné, že je návykové a nebezpečné pro společnost. Konopí by mělo být na předpis jako každý jiný lék.

Zdroj: www.ccrmg.org (Podzim 2005)
Odkaz: http://www.ccrmg.org/journal/…

2 Komentáře k “Konopí zmírňuje příznaky Crohnovy choroby”

  1. Žaneta napsal:

    Dobrý den,
    prosím….všude čtu o léčebném konopí….ale dá se tedy někdy sehnat nebo ne?Nemyslím tedy, že bych si každý den pokuřovala, to asi není v dnešní době takový problém, ale zda je někde opravdu k sehnání jako lék:-) Již 18 let mám Crohna, momentálně jsem 4 roky bez léků a popravdě už nechci kortikoidy užívat… Děkuji

Zanechte komentář

Powered by WordPress | Designed by: buy backlinks | Thanks to webdesign berlin, House Plans and voucher codes