Vaporizace, možnost užívat konopí i jiné bylinky bez následků kouření

41 221 -počet zobrazení článku

Řada pacientů užívajících konopí již možná o vaporizaci něco slyšela, ale pro některé to může být zcela nové, cizí slovo. Následující článek se bude snažit objektivním způsobem zhodnotit výhody a nevýhody vaporizace konopí.

 

Vaporizace je jednoduše řečeno procesem, při kterém dochází k zahřívání rostliny do takového bodu, kdy se z ní začnou odpařovat aromatické látky a účinné složky – ty jsou poté vdechovány. Vše probíhá pomocí speciálního přístroje, vaporizéru. Vaporizovat je možné nejrůznější druhy bylinek – od heřmánku, meduňky, mučenky, máty, přes tymián, šalvěj, levanduli, až po zelený a černý čaj, chmel, kávu, nebo třeba i kmín a česnek. K vaporizaci je samozřejmě vhodný i tabák, nebo konopí, přičemž u těchto dvou rostlin dostává vaporizace další rozměr.

Na rozdíl od spalování, které probíhá při klasickém kouření, nedochází u vaporizace ke vzniku zdraví škodlivých látek (dehtu, oxidu uhelnatého a oxidu uhličitého), které ohrožují dýchací cesty a jsou příčinou vzniku rakovinných buněk v plicích, nebo onemocnění srdce. Vdechována je pouze účinná složka – tedy aktivní látky, kvůli kterým se konkrétně konopí běžně kouří. Při kouření je ve vzniklém dýmu pouze 10 % účinných látek (cannabinoidů), zbytek jsou právě nežádoucí toxiny, zatímco při vaporizaci je obsahem vzniklé páry až 95 % cannabinoidů – účinnost je tedy mnohem vyšší. Pro vaporizaci hovoří i další výhody:

  • vzniklá pára není tak agresivní, jako kouř, nedráždí dýchací cesty, neulpívá na oblečení, vlasech, nábytku, lůžkovinách – neobtěžuje nijak okolí,
  • neexistuje riziko pro pasivní kuřáky, neboť nejsou vylučovány žádné škodliviny,
  • jedná se o finančně mnohem výhodnější alternativu, než klasické kouření, neboť ve vaporizéru lze rostliny používat opakovaně, navíc je vaporizace efektivnější,
  • nehrozí riziko požáru, či popálení o cigaretu,
  • není potřeba žádný popelník.

Jak z výše uvedeného vyplývá, vaporizace je rozhodně zdravější cestou, jak si užít účinky konopí. K dalším výhodám patří jednoznačně čistší chuť a vůně bez příměsi spáleného kouře – inhalace prostřednictvím vaporizéru je zcela přirozená. Psychický účinek sice může být odlišný (není myšleno automaticky slabší!) od kouření klasického jointa, nicméně zde záleží na mnoha faktorech – na individuální snášenlivosti, intenzitě, frekvenci vdechování a kvalitě vaporizéru. U posledního faktoru je vhodné se na moment zastavit – zde rozhodně platí, že do nekvalitních, byť levnějších vaporizérů nemá takový smysl investovat. Jejich účinnost a obsluha je nesrovnatelně horší:

  • mají slabý tlak,
  • pára se musí vdechovat okamžitě a nelze ji uchovat déle (u kvalitnějších to lze až v řádech desítek minut),
  • nelze regulovat množství vzniklé páry,
  • nelze vůbec, nebo jen velmi nepřesně nastavovat teplotu nahřívání (bylina se nahřeje buď málo, nebo příliš a účinné látky se z větší části zničí a může docházet ke spalování, což má za následek vznik kouře se škodlivinami),
  • z bylinky se neuvolní aromatické a účinné látky v dostatečném množství,
  • přístroj se špatně čistí atd.

Zájemce tak může nekvalitní vaporizér od vaporizování definitivně odradit, což by byla škoda. Na trhu je přitom dostatečný výběr kvalitních přístrojů – ať již menších, kapesních, nebo rozměrnějších pro větší počet lidí. Například e-shop kvalitnivaporizer.cz nabízí jen prověřené přístroje i s informacemi o vaporizaci jednotlivých bylin.

Použití vaporizéru a konopí je pak samostatnou kapitolou. Konopí bylo již odpradávna využíváno i k léčebným účelům. Marihuana například ulevuje od žaludečních nevolností, dodává chuť k jídlu, mírní svalové křeče, ulevuje od silných bolestí, snižuje nitrooční tlak (čímž pomáhá při léčbě zeleného zákalu), může bránit i vzniku epileptických záchvatů. Pacienti byli až do nedávné doby odkázáni při konzumaci konopí prakticky jen na 4 způsoby – kouření, přidávání do jídla, užívání výtažku a natírání konopnou mastí. Vaporizace otevírá zcela novou cestu užívání. Cannabinoidy jsou při vaporizaci do krve vstřebávány zdravou cestou, nedochází k nežádoucímu vlivu toxických látek, jako je tomu při kouření, a chuť a vůně jsou nesrovnatelně intenzivnější.

Pro vaporizaci konopí je nejvhodnější teplotou rozmezí od 140 do 190 °C, rostlina by přitom měla být nahřívána alespoň 10 minut. Účinky jsou pak euforizující a analgetické, je navozen pocit uvolnění, rychle se mírní např. žaludeční potíže (nucení na zvracení). Doporučená teplota by neměla být překračována, protože by již docházelo ke spalování.

Závěrem lze shrnout, že spíše než kouření připomíná vaporizace aromaterapii, která je známá i širší veřejnosti. Vaporizaci lze provádět kdekoliv, tedy i všude tam, kde je zakázáno kouřit – např. kapesní vaporizér lze přirovnat k elektronické cigaretě, která také nikoho neobtěžuje a prakticky o ní ani nikdo neví. Vaporizace je jednoduše zdravou alternativou kouření – efektivnější, přirozenější i příjemnější.

4 Komentáře k “Vaporizace, možnost užívat konopí i jiné bylinky bez následků kouření”

  1. Ivan napsal:

    Strašně zajímavé téma to konopí. Já jsem narazil také na váš článek až pozdě, protože je poměrně starý, ale rád bych kolegovi nademnou doporučil ne vaporizér ale vyzkoušet například cbd olej. Konopí se tak nemusí kouřit a díky zpracování má prakticky stejné účinky. Určitě bych to vyzkoušel Jindro 🙂 Já osobně nakupuju na http://cibdol.cz

  2. Hana Kletečková napsal:

    Rada bych zakoupila vaporizér. Ten, který je funkční a kvalitní.
    Děkuji předem HK

    • Jindra napsal:

      Dobrý den,
      narazil jsem na váš dotaz a protože je již hodně starý, rád bych se zeptal, zda již můžete nějaký vaporizér doporučit z vlastní zkušenosti.
      Děkuji za odpověď a přeji pěkné dny.
      Jindra

Zanechte komentář

Powered by WordPress | Designed by: buy backlinks | Thanks to webdesign berlin, House Plans and voucher codes