Konopí může mít pozitivní vliv na Epilepsii

38 816 -počet zobrazení článku

Epilepsie je neurologický stav, který postihuje přibližně 1% lidí. Typy záchvatů rozlišujeme podle stupně rozšíření poruchy v mozku, od selhávání vědomí nebo křečí (Grand Mal) po grimasy nebo záškuby na polovině těla (parciální) a nebo jen zvláštní pocity (Aury). Epilepsie je stejně individuální jako lidé co ji mají a každý má vlastní vzor záchvatů. Někdy může epilepsii spustit nedostatek spánku, nízký obsah cukru v krvi, stres nebo i nuda. Běžnými příčinami epilepsie jsou úrazy hlavy, zranění při porodu, hormonální nerovnováha a virózy.

Některé druhy epilepsie jsou dobře kontrolovány protikřečovými léky, ale v některých případech na ně pacient nereaguje dobře. Protikřečové drogy mají potenciálně vážné vedlejší účinky, včetně měknutí kostí, snížené produkce červených krvinek, otoků dásní a emočních poruch. Další občasné vedlejší účinky zahrnují nekontrolovatelně rychlé pohyby očí, ztrátu motorické koordinace, koma a dokonce i smrt. Navíc jsou tyto léky daleko od ideálních už kvůli tomu, že úplně zastavují záchvaty jen u 60% pacientů.

Již od 19. století jsou zkoumány protikřečové vlastnosti konopí. Velké množství praktických pokusů naznačuje, že konopí pomáhá zvládat záchvaty. Bylo prokázáno, že konopí podáváné v kombinaci s léky na předpis zabraňuje záchvatům, a pacienti uvádějí že s pravidelnou konzumací konopí mohou omezit léky na předpis a přitom nezažívat záchvaty.

Objevily se první pokusy používat k léčbě epilepsie kanabidiol (CBD), zatím však nemáme na toto téma dostatek údajů. Kanabidiol je pro léčbu dobrým kandidátem, neboť má malé nebo žádné psychoaktivní vedlejší účinky, které by léčba konopím s psychoaktivním THC mohla mít. V současnosti nejsou plány zaměřené na výzkum vztahu konopí k epilepsii. Nicméně Britská lékářská asociace uvedla, že by se mohla tato léčba prokázat jako užitečná pro pacienty, kterým stávající léky nevyhovují nebo nepotlačují záchvaty uspokojivě. Také seminář národního institutu zdraví uvažuje o tom, že tato oblast má potenciální hodnotu na základě výzkumu se zvířaty, který poukazuje na protikřečové účinky.

Vědecké důkazy

Naneštěstí bylo provedeno poměrně málo výzkumů ve spojení konopných léků a epilepsie. Nejvíce důkazů pochází z neoficálních zpráv a studií na jednotlivých případech.

V roce 1949 Davis & Ramsey podávali THC pěti dětem, kterým nezabírala standartní léčba. Jeden z nich přestal mít záchvaty úplně, další skoro úplně, zatímco ostatním se nedařilo ani lépe nebo hůře.

V roce 1975 Consroe popsal případ mladého muže, jemuž standartní léčba nepotlačovala záchvaty. Když začal kouřit konopí, záchvaty přestaly. Nicméně, když jen kouřil konopí záchvaty se vrátily. Usoudili z toho, že marihuana může mít protikřečové účinky u epilepsie.

Cunha (1980) podal zprávu o studii, ve které bylo šestnácti pacientům trpicím epilepsií podáváno 200-300mg kanabidiolu denně nebo placebo. Z pacientů, kterým byl podáván konopný produkt, tři vykazovali úplné zlepšení, 2 částečné, 2 minimální a jeden nevykazoval žádné změny. Jediný vedlejší účinek bylo mírné utlumení. Z pacientů, kterým bylo podáno placebo se jeden zlepšil a 7 zůstalo beze změny.

Ames (1986) podal zprávu o méně úspěšné studii, ve které bylo dvanácti pacientům s epilepsií podáváno 200-300mg kanabidiolu každý den, společně se standartními antiepileptickými léky. Ukázalo se, že nenastalo žádné významné zlepšení ve frekvenci záchvatů. Tento nález byl replikován ve zprávě dokotora Trembly (1990). Nicméně, Trembly provedl veřejný pokus s jedním pacientem, kterému podával 900-1200mg kanabidiolu po dobu deseti měsíců. Tento pokus ukázal pozitivnější výsledek – frekvence záchvatů byla u pacienta výrazně snížena.

Studie pana NG (1990) zahrnovala 308 epileptických pacientů, kteří byli přijati do nemocnice po jejich prvním záchvatu. Byli srovnání s 294-mi pacienty, kteří ještě neměli záchvat a bylo zjištěno, že užívání konopí snižuje pravděpodobnost záchvatu. Nicméně tato studie byla kritizována jako slabá, jelikož neobsahovala dostatečné informace o zdravotním stavu před přijmutím do nemocnice, a rozdíly v jejich zdravotním stavu mohlo ovlivnit užívání drog.

Je třeba poznamenat, že tyto pokusy nejsou dostatečně rozsáhlé na to, abychom mohli pronést všeobecné tvrzení o účinnosti.

Ve vztahu mezi kanabinoidy a epilepsií je jen slabá anatomická evidence. V části mozku zvaném hippokampus a amygdala je hustá koncentrace receptorů CB-1. Je známo, že tyto dvě oblasti mozku jsou nějak spojeny s epileptickými záchvaty.

Výpovědi pacientů

13.4. 2010, Anonym
Trpím epilepsií typu gran mal už skoro 14 let. Svůj život dlužím konopí, které mi pomohlo moje záchvaty držet na uzdě. Měl jsem mnoho záchvatů a bral jsem tegretol 200mg 4x za den, což do určité míry moje záchvaty utlumovalo, ale způsobovalo to vážné vedlejší účinky (které byly stejně špatné jako sama epilepsie). Kouřil jsem konopí afghan indica a hle, jsem bez záchvatů díky konopí. Můžu usnout a vrátila se mi chuť k jídlu, taky jsem veselejší díky antidepresivním účinkům konopí. DĚKUJI KONOPÍ, ŽES MI VRÁTILO ŽIVOT!

10. 9. 2006, Michael
Předtím než jsem začal kouřit konopí, jsem měl epileptický záchvat, který mě skoro zabil. V té době jsem bral léky na předpis. Ale potom, co jsem zjistil jaké má konopí účinky, začal jsem ho kouřit. Kouřím konopí už dva roky a od té doby jsem ještě neměl epileptický záchvat. Ani necítím vedlejší účinky léků, které beru (vedlejší účinky jako únava, vztek a tak dále). Nyní je mi 20 a studuji na univerzitě.

28.2.2010, Anonym
V roce 2000 jsem utrpěl vážné zranění hlavy, co způsobilo epilepsii, dysfázii, dlouhodobou ztrátu paměti. To znamená, že nejsem schopný si pamatovat velké kusy svého života, mám krátkodobé ztráty paměti, migrény a další poruchy kognitivních funkcí.

Zranění jsem utrpěl, když jsem studoval právo na univerzitě a podle všeho jsem měl před sebou slibnou budoucnost. Před zraněním hlavy jsem zkoušel kouřit konopí jen párkrát.

Je to dlouhá cesta a bylo mi předepsáno mnoho silných léků ve velkých dávkách, jako Tramadol, Codein, protikřečové léky – Phenobarbital,  Benzodiazepine / Sodium valproát a mnoho dalších, stabilizátory nálady … A u každého z nich jsem zažíval mnoho negativních vedlejších účinků, včetně nevolností a zvracení, ztráty chuti k jídlu, zvýšenému počtu záchvatů, bušení srdce, fyzické závislosti, závratí, pocity opuštění těla, zvýšené únavy a mnoho dalších.

Nadále beru nějaké léky, ale v mnohem menších dávkách a nic jako ten koktejl, který jsem bral před pár let zpátky. Proč? Protože jsem se znovu seznámil s konopím.

Konopí změnilo můj život a záchranilo mě od farmaceutického pekla, ve kterém jsem byl. Konopí snížilo frekventovanost a sílu mých záchvatů. Nevolnosti a zvracení prakticky zmizely a chuť k jídlu se vrátila. Můžu myslet a cítit, tak jak jsem před tím nemohl kvůli tomu koktejlu léků, který jsem užíval a který způsobil, že jsem byl jako zombie, která je skoro neschopná přemýšlet. Teď díky konopí můžu dobře spát a nejdůležitější je, že jsem zažil duchovní znovuprobuzení. Nyní můžu meditovat, což jsem nemohl před tím, než jsem začal kouřit konopí dělat. Můj život je zpět ve správných kolejích, díky konopí!

Zdroj: www.ukcia.org
Odkaz: http://www.ukcia.org/medical/epilepsy.php

Sponzor článku: Chcete neobmedzený webhosting za najlepšiu cenu na trhu ? Neváhajte využiť naše služby s ktorou získate doménu zdarma.

17 Komentáře k “Konopí může mít pozitivní vliv na Epilepsii”

Zanechte komentář

Powered by WordPress | Designed by: buy backlinks | Thanks to webdesign berlin, House Plans and voucher codes